Unintentional painting

Dit werk is ontstaan vanuit een zoektocht naar het werken met lagen dat ik in 2013 ben gestart en waaruit eerder het werk manuel copy zich heeft ontwikkeld. In 2015 bracht deze zoektocht mij naar werken met verf. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit werk een reeks van monochrome schilderijen zou worden. Het werkproces had echter een ander resultaat dan ik verwacht had en zo verkreeg abstracte schilderijen. Van daar ook de titel van deze reeks. De aanleiding hiervoor was een groeiende irritatie over hoe de mainstreammedia met nieuws omgaan, hoe bijvoorbeeld de verschillen tussen groot en klein nieuws soms lijkt te verdwijnen. In dit werk zijn de foto’s die bij de artikels die mij raken, irriteren, verwonderen de basis van het werk.
Het werkproces is al volgt:
– Op basis de kleuren van deze foto’s meng ik een kleur. Deze kleur breng ik in aan over het hele canvas (of hout). Als de verf droog is schuur ik het canvas zo egaal mogelijk met schuurpapier tot ongeveer de helft van de onderste laag opnieuw zichtbaar wordt. Door met extreem fijn schuurpapier te werken krijgt het schilderij een (hoog)glans en diepe kleuren.(Hierdoor dat een op de foto’s een verlies zit)
Dit proces van een laag verf aanbrengen/ schuren blijft ik herhalen tot het moment dat het schilderij af is. Die laatste stap in het proces is waarschijnlijk de enige stap die ik deel met schilders.  Voor mij primeert hier het werkproces, het meesterschap ontbreekt, het gaat hier om gewone repetitieve handenarbeid. Voor tijdens het schuren zo min mogelijke bewuste keuzes te maken is het vooral het werkproces dat het beeld bepaald.
De titels refereren naar de publicatiedatum van het eerste en laatste artikel dat voor het betreffende schilderij gebruikt is. De toeschouwer krijgt voor de rest geen informatie over de nieuwsfeiten.

 

13/11/2015 – 12/01/2016 (oil on canvas, 24 x 18cm)

detail

23/12/2015 – 05/04/2016 (acryl on wood, 40 x 30cm)

detail

Marnik Neven